MAGISKE SMAKER

Les mer

Disse barna bor i en favela i storbyen São Paulo i Brasil. De er noen av barna som har opplevet hva feilernæring er. Nå er de stolte fordi de har lært noe viktig om ernæring. Og de kan lage sunn mat med magiske smaker.

FNs Bærekraftmål nr 2: Sult, feilernæring og matsikkerhet, er svært aktuelle tema både i rike og fattige land.
FNs Bærekraftmål nr 2: Sult, feilernæring og matsikkerhet, er svært aktuelle tema både i rike og fattige land.
Video om FNs Bærekraftmål nr 2: Sult, feilernæring og matsikkerhet

I dette stoppepunktet fokuserer vi på den opplæringen Kolibriprosjektet i Brasil har satt i gang for barn og unge som vokser opp i slummen. Mange av dem viser tegn på feilernæring. På skolekjøkkensenteret får de ny kunnskap og de prøver det ut i praksis på kjøkkenet. De lager næringsrik og god mat - og de har laget kokebok med MAGISKE SMAKER. Bli med å smake dere også.


TIL LÆRER

Hva gjør barna på skolekjøkkensenteret?

Ved å arbeide med dette tema vil elvene få større forståelse for at særlig feilernæring og matsikkerhet, er svært aktuelle tema både i rike og fattige land. Her fokuserer vi på praktisk matlaging.


I stoppepunkt 6.trinn - Stopp1 finner dere kunnskap om sult, feilernæring og matsikkerhet. Der ser dere også hvordan Kolibriprosjektet i Brasil har funnet sin måte å arbeide med dette viktige tema. Blant annet er det beskrivelse av Skolekjøkkensenteret.

Kjøkkensjefen Guilherme Quro:

Guilherme fant sin livsvei i Kolibriprosjektet i Brasil
Guilherme fant sin livsvei i Kolibriprosjektet i Brasil
Video fra Skolekjøkkenet i Brasil. Husk å sette på engelske undertekster.

👀

KOKEBOKEN «MAGISKE SMAKER FRA BRASIL»

Det er vi, elever på skolekjøkkenet til Kolibris Sítio Joaninha senteret, som har laget kokeboken. Vi snakker portugisisk og både kokeboken og informasjonen dere nå leser, er oversatt direkte til norsk.

​Det er vi, elever på skolekjøkkenet til Kolibris Sítio Joaninha senteret, som har laget kokeboken.​
​Det er vi, elever på skolekjøkkenet til Kolibris Sítio Joaninha senteret, som har laget kokeboken.​

Fra barna i Brasil:

Gode venner,

Før dere går i gang med Aksjon Ernærings oppskriftshefte (kokeboken), må vi fortelle litt om oss selv.

Vi jobber for å forbedre kostholdet til barn her i Brasil. I heftet er en hel haug deilige og sunne oppskrifter. Hver eneste side i heftet lærer oss å lage forskjellige retter. Du finner juicer, kaker og andre gode saker som gir oss den næringen vi trenger for å vokse, bli sterke, smarte og glade.

Vi la mye omtanke i dette heftet. Vi prøvde ut og godkjente alle oppskriftene, slik at dere også kan prøve dem. Da kan dere bli kjent med en helt ny verden gjennom mat som virkelig gjør godt for både kropp og sinn. Hvis du lager maten hjemme, be de voksne om å hjelpe dere med forberedelsene. Nyt alt det deilige som finnes i en verden av næringsrik mat!

Om Kolibri Brasil

Kolibri Brasil er en ideell organisasjon som hvert år hjelper tusenvis av barn og unge som vokser opp i slumområder i delstaten São Paulo i Brasil. Arbeidet er knyttet til tre aktivitets- og utviklingssentre. Alt dette er bygget opp i et samarbeid med Kolibri i Norge, eller Children At Risk Foundation som dere sier. Dette unike samarbeidet står bak mange forskjellige tiltak innenfor utdanning, kunstnerisk uttrykk, sport, fritid, miljøvern, inntektsskapende arbeidserfaring, yrkesopplæring, sosial kommunikasjon/media, forebyggende helse, og ernæringskunnskap.

Kolibri bygger gradvis opp et trygt sosialt miljø rundt seg, med forebyggende programmer og aktiviteter. Selv om barna bor i et område som kan være farlig og risikofylt, er de trygge på Kolibrisentrene. Alt dette er med på å styrke nærmiljøene rundt de tre sentrene. Barna må samtidig følge undervisning i vanlig offentlig skole.

Kolibri Brasil passer på at ingen barn ender som gatebarn.

Utdanning er viktig for å komme seg ut av fattigdom. Derfor tar Kolibri utgangspunkt i nærmiljøet, f.eks de som bor der, alle organisasjonene og lagene, og ikke minst de unge sjøl, som blir inspirert til å sette i gang viktige samfunnsendringer.

Her kan dere se en video om Kolibri Brasil:

Hva er ernæring?

Ernæring er mat- og drikkevarer som utgjør folks føde. Ordet ernæring brukes om sammenhengen mellom mat, næringsstoffer og menneskers helse. Riktig ernæring er viktig for livskvalitet, god helse og velvære.

Næringspyramiden

For å forstå næringspyramiden må vi begynne å klatre nedenfra, fra bunnen, hvor den største delen med matvarene vi trenger mest befinner seg. Etter hvert som vi klatrer oppover og pyramiden blir smalere, minker både mengden og antall ganger vi spiser og drikker disse matvarene.

Studere pyramiden under.


Næringspyramiden ( Bildet er tatt av Agata fra Pixabay)
Næringspyramiden ( Bildet er tatt av Agata fra Pixabay)

Sunne spisevaner er grunnlaget for et godt liv.

Vanligvis er ideen om et sunt kosthold knyttet opp til helse.

Vi vet for eksempel at man kan forebygge sykdommer som diabetes og høyt blodtrykk ved å leve enklere og sunnere. Dette er gammel kunnskap som vi ofte glemmer. En enkel og billig måte å oppnå et langt liv på, er gjennom sunn ernæring og ved å følge noen enkle regler.


Sunne spisevaner - enkle regler

  • Gi spebarn utelukkende morsmelk/amming de første seks månedene etter fødselen
  • Unngå kaloriholdig feit og salt mat, og svært prosessert mat
    • Prosessert mat kan være mat som er rene industriprodukter, hvor råstoffene er behandlet slik at det er vanskelig å kjenne dem igjen. Ofte er maten tilsatt f.eks aromastoffer, smaksforsterkere, fargestoffer, emulgatorer, konsistensmidler, stabilisatorer og andre tilsetningsstoffer. Eksempler på slike produkter er: kjeks, brus, boller, poseretter, nudler, potetgull, energibarer, søtede frokostblandinger, frossenpizza, pølser, nuggets, hamburgere og godteri
  • Øke inntaket av grønnsaker, frukt, fisk, helkorn, bønner og vann
  • Trene regelmessig, hver dag eller noen ganger i uken
  • Redusere eller unngå sigarettrøyking og alkoholinntak
  • Gå til regelmessig kontroll hos legen
  • Drikk minst ti glass vann om dagen
  • Sov minst åtte timer i døgnet

👀


De Gode Feene

Vi har også de gode feene med oss, de som sørger for at kostholdet vårt inneholder viktige proteiner, vitaminer og de andre næringsstoffene. De trenger vi i hverdagen – se på næringspyramiden og trylleformlene som de gir dere i oppskriftene!

Barna i Brasil har tegnet feene. Her møter du dem:

Proteinki
Proteinki
Regulerika
Regulerika
Energilda
Energilda

Nå kan dere gå i gang med kokeboken "Magiske Smaker".

Velg ut noen retter eller lag ALLE 😄


Kokeboken "Magiske Smaker" - klikk her så skjer det en magisk åpning

Synge:

🤗😲

Klikk til "Brasilsangen". Denne fengende sangen er lett å lære.

👀


Send gjerne en tilbakemelding til oss om rettene i kokeboken. Skriv dem på norsk i en mail til info@carf.no . Husk å skrive hvem dere er og hvilken skole dere går på.

CARF i Norge vil så oversette mailen til portugisisk og sende den til oss. TAKK.

Flott hvis dere kan sende oss forslag til sunne og gode norske retter som vi kan lage.


Her er de i gang med å lage magiske smaker.
Her er de i gang med å lage magiske smaker.
Her kan dere finne ut mer hvis dere vil hjelpe trengende barn i Brasil

info@carf.no👀

Ta gjerne kontakt med CARF-kontoret. Vi kommer gjerne på besøk til skolene for å fortelle mer om arbeidet vårt, både til elevene og til lærerne/foreldre.

Vi kan også delta på skoleaksjoner med stand og salg av produkter som barna i Brasil har laget.

Kontaktkanaler:

Children At Risk Foundation (CARF)

Phone: +47 958 50 495

Email: info@carf.no