Nye tider, nytt håp | Kolibri

Nye tider, nytt håp

Les mer

Høsten står for døren, og hverdagen har igjen ankommet for de aller fleste av oss. Det gjelder også for barna i Brasil.

Slumområdene i Brasil, kalt «favelas», er preget av kriminalitet, rusmisbruk, vold, og, for unge kvinner, prostitusjon.

Barn som vokser opp her er barn i risiko.

Da koronapandemien inntraff for to og et halvt år siden, økte barnas risiko. En av utfordringene med å leve «fra hånd til munn», som de fleste familiene i favelaene gjør, er sårbarhet for omveltninger. Da den første koronanedstengningen inntraff, mistet mange av disse familiene inntektene sine over natten.

Da gikk mange fra å være i risiko, til å være i full krise.

En av styrkene til vår brasilianske partnerorganisasjon i Brasil, Rede Cultural Beija-Flor (RCBF), er deres tilpasningsdyktighet. Nærmest over natten, da koronapandemien inntraff, iverksatte vi nødhjelp for familier i favelaen. Aksjonen var en stor suksess – over 1000 familier i favelaene ble forsørget med mat og basisvarer i nesten to år.

Men hva som er viktig, er at selv om vi delte ut nødhjelpen, så var det alle våre kjære givere i Norge som finansierte den. Til dem, på vegne av barna og deres familier i Brasil – tusen takk.

Musikk, rytmer & store smil
Musikk, rytmer & store smil

Post-pandemi, Nye Tider & Nytt Håp

Nå går vi nye tider i møte. Våre aktivitetssentre er igjen fulle av lekende barn – og deres smil er ikke lengre gjemt bak munnbind. Vi er glade for at hjørnesteinen i vårt arbeid – å bygge opp barn i risiko sin egenverdi, selvtillit og pågangsmot – er i gang igjen.

Det er ofte de tøffe tidene som gir oss de mektigste lærdommene. Vi sitter igjen med mange lærdommer etter pandemiens brutale konsekvenser. I tillegg til vårt tradisjonelle kunst- og kulturarbeid med barn, har vi satt i gang andre spennende prosjekter – da innenfor utdanning og yrkesopplæring, for både ungdom og voksne.

Tilgang på utdanning er en av FNs menneskerettigheter. Vi forstår godt hvorfor. For utdanning åpner dører – både innvendig og utvendig.

RCBF har i Brasil startet et samarbeidsprosjekt med den lokale kommunen, Diadema, og bistår nå mer enn 1100 barn og unge med utdanningsstøtte.

Hva skal vi lære i dag?
Hva skal vi lære i dag?

Men utdanning foregår ikke bare på skolebenken. Å utdannes i yrker som frisør, kokk, sjåfør, og liknende, åpner også dører for et meningsfullt og bærekraftig karriereliv. RCBF jobber med arbeidsorganisasjonene Senai, Senac og Sebrai, og vil sammen kurse over 1000 unge og voksne mot ulike yrker.

Kokkekurs i samarbeid med Senac
Kokkekurs i samarbeid med Senac

Og sist men ikke minst – vi skal iverksette prosjektet Modige Kvinner ("Valiant Girls").

Det er mange modige kvinner i favelaene. Mange av dem blir utsatt for vold og undertrykkende familierelasjoner. De hindres dermed fra å realisere seg selv og sine evner, og dessverre henger mange av dem etter i utdanningen.

Med støtte fra Grieg Foundation vil vi nå tilby stipender til unge, talentfulle kvinner, holde seminarer om kvinners rettigheter generelt og tilby juridisk rådgivning for kvinner som møter vold og undertrykkelse i hjemmet

Juana - en av favelaens modige, unge kvinner
Juana - en av favelaens modige, unge kvinner

Alt takket være våre kjære givere

En lysere fremtid for barn i risiko, og deres familier i favelaene, er mulig takket være våre kjære givere.

Våre mange prosjekter, både med og uten samarbeidspartnere, er mulige gjennom fundamentet som legges av våre enkeltgivere. De er motoren i vårt arbeid for barn i risiko.

Som de sier i Brasil: Juntos fazemos a diferença!

Sammen gjør vi en forskjell.

Historien om barna

Jeg vil støtte Kolibri sitt arbeid
Gi et engangsbeløp Gi månedlig